Начало
НачалоЗдравни новиниОбогатеното горещо какао подобрява кръвния поток при диабетици
Обогатеното горещо какао подобрява кръвния поток при диабетици 30 май 2008

Всичко, което сте чували за полезното действие на какаото започва да придобива сериозни измерения. Група германски учени публикуват изследване, което показва, че обогатеното горещо какао може да подобри кръвния поток при хора с диабет тип 2.

„Проучването е първото по рода си”, казва Harold Schmitz – главен директор на Mars Inc.. „Диабетиците, които са лекувани по най-добрият възможен фармацевтичен начин достигат до 30% подобрение на сърдечносъдовата функция”.

Проучването, публикувано в новото издание на Journal of the American College of Cardiology, включило 41 възрастни пациенти с втори тип диабет, които приемали обогатени какаови напитки с флаванол, които са естествени съставки съдържащи се в някои плодове и зеленчуци и особено в черния шоколад. Вярва се, че тези съставки подобряват васкуларната функция чрез увеличаване продукцията на азотния оксид, който отпуска артериите.

След един първоначален тест с какаови напитки, съдържащи различно количество флаваноли, участниците в проучването били разпределени да пият такова обогатено како или с 321 милиграма или с 25 милиграма флаваноли по 3 пъти на ден в продължение на 30 дни. След това учените тествали способността на артериите да се разширяват под действие на необходимостта на тялото за повече кръв и кислород.

Преди да започне изследването брахиалната артерия при пациентите средно се разширявала с 3,3%. След 30 дневния срок разширението на артерията при първата група (321 млг.) било с 5.8%. При втората група не се наблюдавало подобрение.

„Това е много хубаво проучване, потвърждаващо и разширяващо данните от предишно проучване, според което съставките на какаото могат да увеличат вазодилатацията при пациенти с диабет”, казва Henriette van Praag, учен към U.S. National Institute on Aging's Neuroplasticity and Behavior Unit.

Не беше перфектно проучване, добавя тя. „Щеше да е по-добро ако се изследваше действието на флаванолите поотделно за всеки пациент”, казва van Praag.

Angela Kurtz, диетолог към университетския медицински център в Ню Йорк, също има няколко забележки към изследването: „Тези 170 допълнителни калории в какаото може да доведат до напълняване”. „Трябва да компенсирате допълнителни калории по друг начин”.

Също така Kurtz добавя: „Положителното откритие на изследването е, че диабетиците със слаба сърдечносъдова система могат да съчетаят полезното действие на какаото с приятното удоволствие от него. Какаото увеличава количеството на ендорфините, които спомагат за доброто състояние на човек”.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator