Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Грейпфрут в борбата срещу диабета

Грейпфрут в борбата срещу диабета

AdminAdmin
Администратор
95442k
Грейпфрут

Израелски и американски специалисти провели изследвания, на базата на които твърдят, че грейпфрутът е плод, който може да помогне активно в борбата с диабета.

Според авторите на проучването в този вкусен, нагарчащ цитрус се съдържат много полезни антиоксиданти. Този, който може да се включи в битката срещу диабет е антиоксидантът нарингенин. Той се съдържа в изобилие в цитрусовия плод и именно на него се дължи горчивия вкус.

Експертите са на мнение, че нарингенинът върши същата работа като две отделни лекарства, предписвани за овладяване на диабет тип 2.

Диабетът е болест, която се развива, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно количество инсулин - хормон, необходим за регулирането на кръвната захар. Тук влиза и ролята на нарингенина. Той повишава чувствителността на тялото към инсулина.

Антиоксидантът освен това помага на болните от диабет да поддържат здравословно тегло, което е от изключителна важност в лечението на заболяването. Натрупването на килограми излага диабетиците на риск от здравословни проблеми и намалява ефективността на инсулина.

Инжекция

Нарингенинът действа ползотворно, като кара черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги складира, разяснява ръководителят на изследването, д-р Яков Нахмиас от Еврейския университет в Йерусалим.

Чрез нарингенина грейпфрутът подпомага за отстраняването на старите червени кръвни клетки, което го прави изключително полезен за сърдечно-съдовата система.

Сокът от грейпфрут се използва като мощно средство против запек, за подобряване на храносмилането, усилвайки отделянето на стомашни сокове.

Чрез галактуроновата киселина и пектинапък, които са в изобилие в грейпфрута, се намалява холестрола. 100 г грейпфрут съдържат 34-46 калории и 0.5-1.0 г протеини.

100 г сок от грейпфрут от своя страна съдържа 37-42 калории и 0.4-0.5 г протеини. Грейпфрутът също е богат на калций, фосфор, желязо и витамин А.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest