zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленчуците за закуска намаляват кръвната захар



Зеленчуците за закуска намаляват кръвната захар

Най-добрият избор са зеленчуците, богати на фибри, но бедни на скорбяла.

2 март 2012, здраве.bg

Зеленчуците не са подходящи само за вечеря. Ако имаме диабет или лекарят ни е предупредил, че нивото на кръвната ни захар е твърде високо, подходящите зеленчуци за закуска сутрин ще ни помогнат да нормализираме нивото й и заедно с това да си набавим полезни хранителни вещества. Що се отнася до стабилизирането на кръвната захар, не всички зеленчуци ще свършат работа.

Причините за покачването на кръвна захар сутрин

Високото ниво на кръвната захар сутрин често се дължи на два фактора. От една страна тялото складира в края на деня захарта, която сме консумирали. В ранните сутрешни часове то изважда тази захар от „склада” и кръвната захар се покачва в подготовката за новия ден.

Ако сме диабетици, сутрин нивото на кръвната ни захар може да се е повишило и поради това, че сме приели твърде много или недостатъчно инсулин предната вечер. Честите жажда и уриниране, чувството за умора и замъгленото зрение могат да бъдат знаци за високото ниво на кръвната захар.

Ако имаме диабет, е препоръчително да си направим тест на кръвната захар у дома, когато се събудим сутринта. Лекарят ни би трябвало да ни е казал какви следва да са показателите, но, ако те твърде често надвишават нормата, може би е време да отидем на преглед.

Какви зеленчуци да избираме

Повечето зеленчуци, които ще намерим в супермаркета, могат да ни помогнат да стабилизираме или понижим нивото на кръвната захар. Зеленчуците съдържат фибри, които, според клиниката Мейо, помагат за понижаването на високата кръвна захар.

Храните, които съдържат разтворими фибри, като морковите, са особено полезни по отношение на понижаването на кръвната захар, но и онези, които съдържат неразтворими фибри, също могат да бъдат част от здравословната закуска. Всички фибри помагат за забавянето на абсорбирането на захарта...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.