Новини и статии

Овесените ядки - хранителни и полезни

Публикувано в: Хранене и диети 6 December 2010

oatmeal

Какъв по-добър начин за набавяне на сила и енергия сутрин от пареща купа с прясно приготвена овесена каша.Овесът се събира през есента, но е достъпен през цялата година и участва в различни здравословни ястия.

Овесът е издръжлива зърнена култура, която може да вирее и при лоши почвени условия. Отличителният вкус се дължи на процесите на обработка след почистване. Тенджера с прясно приготвена овесена каша е перфектният начин да започнете деня си, особено ако се опитвате да предотвратите или се лекувате от сърдечни заболявания и/или диабет.

Овесът, овесените трици и ядки съдържат специфичен вид влакна, известни като бета-глюкани. Още през 1963 г. проучване е доказало благоприятните ефекти на това специално влакно върху нивото на холестерола.

Изследванията показват, че хората с висок холестерол се нуждаят само от 3 грама разтворими фибри дневно (количеството в една купа овесени ядки), за да намалят общия холестерол с 23.8%. Това е от голямо значение, тъй като всеки 1% спад води до 2% понижаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Нови данни сочат, че овесените продукти могат да имат и друг защитен механизъм. Антиоксидантни съединения, наречени avenanthramides, помагат за предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Овесът и другите пълнозърнести храни са богат източник на магнезий, минерал, който играе ролята при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с абсорбирането на глюкоза и секрецията на инсулин. Овесените ядки са отличен източник на манган, селен, витамин В1, диетични фибри, магнезий, фосфор и др.

Редица изследвания са доказали, че редовната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от диабет тип 2.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21971 seconds