Бобовите храни са полезни за диабетици

Подпомагат контролирането на кръвната захар
Обновена: 6 ное 2012 12:31 | 6 ное 2012 12:30,
1
Бобовите храни са полезни за диабетици
източник: Reuters

Редовната консумация на боб или леща помага на хората с диабет тип 2 при контролирането на кръвната захар и намалява риска от получаването на инфаркт и инсулт.

 
Учени откриват, че ежедневната консумация на бобови култури влияе положително на нивата на кръвната захар, както и на кръвното налягане и холестерола.
 
Бобовите растения са добър източник на протеини. Приемът им допринася за забавяне покачването на кръвната захар и за понижаване на кръвното налягане, казва ръководителят на проучването д-р Дейвид Дженкинс от болницата „Св. Михаил“ в Торонто.
 
Бобовите храни са добър източник и на фибри. Редица изследвания показват, че фибрите са полезни за понижаване на „вредния“ холестерол. 
 
Бобовите растения, като боб, нахут и леща, се препоръчват за диабетици, поради ниския им гликемичен индекс. Установено е, че храните с нисък гликемичен индекс въздействат в по-ниска степен на повишаването на концентрацията на глюкозата в кръвта.
 
Но, има няколко проучвания за преките им ефекти при диабет, уточняват експерти.
 
За целите на новото проучване, учените разделят 121 души с диабет в две групи. В продължение на три месеца те наблюдават ефектите от спазването на хранителен режим, включващ всекидневна консумация на бобови култури и такъв, при който се набляга на повече пълнозърнести продукти, с цел по-висок прием на фибри. 
 
Резултатите сочат, че рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания в следващите 10 години при редовно консумиращите бобови храни намалява от 10,7% на 9,6%. 
 
Установява се, че при тази група участници спадат и нивата на хемоглобин А1с - от 7,4% до 6,9%. При групата на консумиращите повече пълнозърнести храни намалението е от 7,2% до 6,9%.
 
Редовната консумация на бобови храни води и до леко понижаване на кръвното налягане при участниците в проучването. Систоличното кръвно налягане намалява от 122 на 118, а диастоличното – от 72 на 69. За нормални се смятат стойности на кръвното налягане под 120/80. 
 
Резултатите са отразени в сп. Archives of Internal Medicine.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ама много мерише