Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова постна торта

Снимка за Шоколадова постна торта
160
Време за приготвяне: 160 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви разкошен десерт, който ще ви достави удоволствие не само по време на пости. Какаото, крушите, канелата и цитрусовият привкус на лимон и портокалова кора се сливат в симфония от вкусове, която задоволява глада на всички сетива.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 2 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 пресни круши или от компот
  • 1 ч. ч. кокосово или соево мляко
  • 1 ½ ч. л. хлебна сода
  • 50 мл олио от гроздови семки
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 с. л. глюкоза
  • за глазурата:
  • ½ ч. ч. фъстъчено масло
  • 1 с. л. какао
  • 3 с. л. мед
  • за украса:
  • 2 круши
  • 150 мл червено вино
  • 150 мл вода
  • 200 г кафява захар
  • 2 резена лимон
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 1 пръчка канела
  • 1 шушулка звезден анасон, по желание
  • 50 г тъмен шоколад
  •   захарни перли

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Крушите за блата се обелват и се нарязват на парченца.

  2. 2.

    В купа се смесват брашното, какаото и бакпулверът.

  3. 3.

    Захарта и глюкозата се разтопяват с олиото.

  4. 4.

    Плодовете се прибавят към захарната смес.

  5. 5.

    Содата се прибавя към млякото.

  6. 6.

    Смесват се сухите съставки с плодовете смес, прибавя се млякото със содата. Пече се 30 - 40 мин. на 180° С.

  7. 7.

    Съставките за глазурата се разбиват. Намазва се тортата.

  8. 8.

    Крушите за украсата се обелват, като се запазват дръжките. Смесват се водата, виното, захарта, канелата, анасонът, лимонът и портокалът. Слагат се да заврат и щом се разтопи захарта, се слагат крушите. Врат на слаб огън 20 мин. и се оставят да изстинат в сиропа. За най-добър ефект крушите се оставят за една нощ в сиропа на студено.

  9. 9.

    Шоколадът се разтопява, разбърква се докато се охлади до 32° С и с него с помощта на четка се намазват зелени листа от долната страна. Щом шоколадът се втвърди, листата се обелват.

  10. 10.

    Тортата се украсява с разрязаната круша, шоколадовите листа, крем и захарни перли.

Ако тортата се приготви с подсладител, е подходяща и за диабетици.

Галерия
Февр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари