Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Закуска за диабетици

Закуска за диабетици

DesislavaDesislava
Новак
217311
Закуска за диабетици

Ако и вие сте от хилядите, които са с диагноза диабет, то сигурно трябва вече да знаете, че неправилното хранене може допълнително да влоши състоянието ви.

Има изготвени множество менюта за диабетици, но ако вие спазвате само асортимента от храните, без да се съобразявате с погълнатите количества, то няма да постигнете кой знае какъв ефект, а и много вероятно е да влошите допълнително състоянието си.

Когато става въпрос за лечение на каквато и да е форма на диабет има стотици неща, които трябва да се ограничат. Тъй като и двата вида диабет са нелечими, единственото, което можете да направите е да следвате стриктно предписанията на вашия лекар, които на първо място се свързват с изготвяне на подходящо меню за хранене.

Какво да закусват диабетиците?

Закуската е вероятно най-важното хранене за деня по много причини. Ако сте диабетик закуската е критичен момент, от който зависи това как ще се чувствате през целия ден.

Идеалната закуска за диабетици обикновено се състои от храни с нисък гликемичен индекс, който постепенно повишава кръвната захар и след това я стабилизира бързо.

Такива храни са: яйца, пълнозърнест препечен хляб, плодове, бекон, пълнозърнести храни, като ечемик, ръж, овес, обезмаслено кисело мляко, извара, доматен сок и др. Ето едно много примамливо предложение за закуска подходяща не само за диабетици.

Яйца Бенедикт

Запечете за около 10 минути във фурната няколко парчета шунка. В малка тенджера загрейте 1 чаена чаша пилешки бульон, докато започне да къкри. Междувременно в тиган разтопете 2 с.л. маргарин и към тях добавете 2 с.л. брашно, бъркайте доколко две минути и го прибавете към бульона.

Оставете да къкри докато соса се сгъсти и към него добавете щипка черен пипер и 1 с.л. лимонов сок. В купа разбийте 1 яйце и още 4 белтъка, към тях прибавете 2 с.л. обезмаслено мляко и щипка черен пипер. Така подготвените яйца изпържете в тиган.

Препечете няколко филийки пълнозърнест хляб и върху всяка от тях поставете парче шунка, част от яйцата и поръсете с получения сос. Преди да сервирате можете върху всяка филийка да добавите и пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Потребител#322386
Вероятно е много вкусно, но в никакъв случай не е здравословно. Няма нищо здравословно в маргарина, бульона или бялото брашно. Всъщност не е уточнено бульона на кубчета ли е, брашното бяло ли е!
0
0
Сияна Стоянова
Съжалявам, но като диабетичка не съм съгласна с написаната статия, тази закуска може и да е здравословна, но в никакъв случай не е здравословна за човек с диабет, защото:
- имаме ограничение относно яйцата - максимум 2 на седмица, което в рецептата е превишено;
- бекона се счита за мазен и с висок гликемичен индекс, което означава, че покачва рязко нивото на кръвната захар.
7
0
Иванова
Иванова
09.02.2015 20:01
Това не е закуска за диабетици!
8
0
роси илиева добрич
роси илиева добрич
29.12.2013 21:31
Имам диабет от 7 години и съм на инсулин толкова е коварно диети стараеш се да премахнеш сладките нещта от живота си.ям зеленчуци кис.мляко пилешко месо опитвам се да спазвам диета а през зимата е най тежко на масата затова ям печен пипер и пия дом.сок но не прекалявам диабетът не се лекува а се контролира кръвната захар пийте повече вода.
16
1