Може ли да се ядат сини сливи при диабет и как трябва да се прави това?
Използване. Сливите (Prunus) се консумират пресни, сушени, на компот, сладка и мармалади. Много широко приложение имат сушените сини сливи (Prunus domestica), които могат да се запазят добре през цялата година. В тях съдържанието на захар достига 50 процента. От въглехидратите остават гликоза и фруктоза, а захарозата практически изчезва. Попадайки в стомашно-чревния тракт, синята слива увеличава 6-8 пъти обема си и превишава 5-6 пъти по калоричност пресните плодове.
Пресните сливи, сушените и сливовият сок се използват в диетотерапията за подобряване на апетита, повишаване калоричността на храната, подобряване на храносмилането и доставяне на витамини през зимата. В качеството на лекарствена суровина се използват пресни и сушени плодове и листа.
Ето как се прави сладко от сини сливи за диабетици. Вижте видеото:
Лечебно действие. Употребява се като надеждно слабително, а също и като пикочогонно, жлъчкогонно, хипотензивно, антисклеротично, противодиабетично. При хроничен запек се препоръчват различни варианти на лечение. Слабителният ефект се проявява при изяждането на 10-20 сухи сини сливи преди сън, а също и при употребата на настойка или компот от тях. Слабителното им действие е обусловено не само от химическото дразнене на лигавицата на червата от целулозата и захарните вещества, но и от механичната стимулация на чревната перисталтика от увеличаващия се обем на плодовете.
При хипертонична болест и бъбречни патологии хипотензивен и пикочогонен ефект настъпва благодарение на високото съдържание на калий в сливите, което спомага за извеждането на готварската сол и водата от организма. Сливовият компот помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. Сушените сливи борят склерозата, извеждайки холестерола.