Според тяхното изследване, честата употреба на червено месо увеличава с 25% вероятността от попадане в рисковата група за т.нар. метаболитен синдром в сравнение с тези, които употребяват такова месо не повече от 2 пъти в седмицата, съобщава списание Circulation.
В хода на изследването е доказано също, че употребата на диетична сода също е свързана с увеличаването на рисковия фактор за възникването на сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Учените са провели изследването сред 9514 души, които са били разделени на две групи. Едната е спазвала диета, състояща се от големи количества месо и пържени продукти, а другата е приемала голямо количество плодове зеленчуци.
След 9 години при 40% повече от участниците от първата група са се появили 3 и повече фактори, свързани с метаболитния синдром.
Установено е, че освен от храненето той се влияе и от пушенето и физическата активност.(а)