Авторите на проучването от университета на Северна Каролина са анализирали данни за над 80 000 жени, наблюдавани над десет години. Направеният анализ е показал, че разреждането на подсладените напитки с вода не влияе върху риска от диабет. Замяната на безалкохолните напитки и плодовите сокове с вода обаче може да допринесе за понижаването на риска от развитието на захарна болест.

Количеството на водата не оказва влияние върху опасността от диабет - за жените, изпивали над шест чаши рискът е останал същият, както за тези, консумирали по-малко от една чаша на ден. Известно е, че съдържащите захар напитки повишават риска от диабет - с 10 процента за всяка изпита дневно чаша, и е препоръчително да бъдат заменяни с обикновена вода. Авторите на настоящото проучване са си задали въпроса дали тази замяна оказва някакво благоприятно влияние.

Изследователите са установили, че ако една чаша безалкохолна напитка или плодов сок бъде заменена със същото количество вода, рискът от диабет намалява със седем или осем процента. Повишението не е голямо, тъй като захарната болест е често срещана в съвременното общество, но за общото население тези седем или осем процента са от съществено значение. Изследователите са открили още, че неподсладените чай или кафе са добра алтернатива на подсладените напитки. Замяната на една чаша газирана напитка или плодов сок със същото количество неподсладени чай или кафе понижава риска от развитието на диабет с 12 до 17 процента.