Сокът съдържа голямо количество каротини, витамини от група В, а също С и D, флавоноиди, ферменти, минерални соли на калия, магнезия, медта, цинка, йода, бария и бора. Чрез фитонцидите, които унищожават микробите, сокът способства за повишаването на жизнения тонус и имунитета. Той отлично прочиства организма. Неговите вещества способстват за намаляване на нивото на холестерола в кръвта.
Друго много важно свойство на сока от моркови в условията на съвременния град е, че той извежда от организма тежките промишлени микроелементи (например олово).
Съдържащият се в сока каротин осигурява синтеза на женските полови хормони, кожата става по-здрава и еластична.
Този сок може да се използва и като слабо диуретично средство. Той притежава също противовъзпалително, спазмолитично и ранозарастващо свойство.
Сокът от морсови се препоръчва и на кърмещите за подобряване качеството на кърмата.
Все пак и този сок има своите противопоказания.Той не трябва да се употребява при повишена киселинност на стомаха, гастрит и язва. Хората, страдащи от диабет, трябва да го приемат с голямо внимание.
Неговата употреба в големи дози може да предизвика сънливост, вялост, раздразнителност, главоболие, повръщане, повишаване на температурата и други неприятни усещания.
Възможно е лицето, дланите и стъпалата да пожълтеят. При наличието на подобни симптоми се препоръчва да се въздържим известно време от сока от моркови.(а)