Приемът на храни, богати на фибри и пълнозърнести съставки, се оказва, че не само подобрява цялостното състояние на храносмилателната система, но и намалява риска от появата на захарен диабет ІІ тип.

Тези резултати бяха оповестени след приключването на 7-годишно проучване, в което бяха изследвани около 15 000 мъже и жени на възраст между 35 и 65 години. Участниците трябвало да попълват специално съставени анкети, в които подробно описвали вида на храната, която приемат. Освен това през определени интервали от време те били строго контролирани за промяна в нивата на кръвната захар, което евентуално да сигнализира развитието на захарен диабет.

В края на изследването се установило, че тези доброволци, които консумирали повече фибри от източници като пшеница, хляб и други зърнени продукти, имали с 27% по-малък шанс да развият захарен диабет. Освен това се открило, че фибрите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, нямат отношение към кръвно-захарното ниво, т.е. те не променят вероятността за развитие на захарна болест.

Вероятно причините за тези резултати се крият в начина, по който фибрите от зърнените храни подобряват усвояването на глюкозата от организма, смятат изследователите.