Ръжени храни за фибри и здравословна закуска

Ръжта, Secale cereale, е зърнена култура от семейство Житни, в което влизат и други подобни растения като ориз, ечемик и пшеница. Освен за производството на ръжено брашно се използва за приготвянето на бира, уиски, водка и фураж за животните. Тази зърнена култура е култивирана от хората около 4 века преди Христа в районите на Анадола и югозападна Азия. Смятала се е, както овеса, за нискокачествена храна за бедните хора и животните. Чак след няколко века тя навлиза в менюто на европейците като питателна и значима храна.

Ръжта е богата на витамини В1, В2, В3, В5, В6 и В9. Съдържат се в големи количества минерали цинк, желязо, мед, фосфор, магнезий, манган и калий. Откриват се аминокиселини и полифеноли. В 100 грама ръж има ориентировъчно съдържание на вода 10, 95%, на белтъчини 14,8 грама, на мазнини 2,5 грама и 335 килокалории енергийни нива.

Ръжта има антиоксидантен ефект, благодарение на съдържащата се в нея ферулова киселина. В народната медицина от класовете и цветовете на ръжта се правят настойки и отвари, които могат да се използват при различни заболявания на дихателната система защото те имат отхрачващо действие. Ръженото брашно, ядки и зърна имат огромни здравословни ползи. Засищат добре и доставят на организма диетични фибри, които спомагат за подържането на здравословната флора в червото. При редовна консумация на ръжен хляб се понижава рискът от развиване на болестта диабет заради съдържащите се разтворими влакнини. Ръженият хляб съдържа 4 пъти повече желязо от белия. Ръжта е ефективно профилактично средство за превенция на сърдечно-съдови заболяване. Подобрява се храносмилането, а по-бавното разграждане на нишестето не допуска резки отклонения в концентрацията на глюкоза в кръвта. Ръженият хляб има по-нисък глекимичен индекс в сравнение с пшеничния. След проведено изследване се оказва, че жените, които са консумирали повече фибри, са редуцирали с 13 % вероятността за поява на камъни в жлъчката. Както другите пълнозърнести култури, така и ръжта понижава риска от диабет тип ІІ. Съдържащият се магнезий действа като фактор за повече от 300 ензима, включително тези, които участват в секрецията на глюкоза и инсулин. Ръжените ядки, въпреки че са по-малко популярни от овесените, не им отстъпват по здравословни качества, а и са по-нискокалорични. Ръженият хляб съдържа уникална аминокиселина, която може да се набави единствено с храната. Тя е лизин, има противовирусно действие и спомага за възстановяването на тъканите, а подобрява усвояването на калция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *