Общо показвания

сряда, 24 февруари 2010 г.

ЗДРАВЕ С ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ ! ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ХЛЯБА ?


Ежедневната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от много сериозни заболявания. Хората които искат да се предпазят от запушване на артериите, инфаркт и инсулт, трябва да включат в менюто си повече пълнозърнести храни, като кафяв ориз, ечемик и овесена каша. Американски учени установили, че консумацията им е неизменно свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания. Специалистите напомнят, че пълнозърнестите храни оказват благоприятно въздействие върху здравето на сърцето по различни начини. Фибрите и останалите хранителни вещества, които се съдържат в тях, намаляват холестерола, кръвната захар и нивата на инсулина , понижават риска от възпаления на кръвоносната система и подобряват функциите на кръвоносните съдове. Пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет от втори тип. Анализирайки резултатите от 12 годишни изследвания , специалисти установили , че при хората, консумиращи подобни храни, е по- малко вероятно да развият диабет. Зърнените храни ( жито, ориз, царевица, ръж, ечемик, овес) и продуктите от тях са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от енергията. Хлябът е най-чест консумираният хранителен продукт. Видът на зърнената култура, брашното, добавените вещества и технологията на производство определят неговата хранителна стойност. Всяка зърнена култура се състои от 3 части:
- Обвивка „ външен слой” – съдържа фибри, витамин В и минерали.
- Вътрешен слой, който осигурява енергия, въглехидрати, белтъчини някои витамини от група В. Най-голямо е съдържанието на витамин В5 (ниацин), витамин В6 (пиродоксин) и витамин В1 (тиамин). Съдържат се още витамин В2 (рибофлавин), фолиева киселина, биотин, пантотенова киселина и витамин Е (токоферол).
- Зародиш „ най- вътрешен слой” съдържа витамин В и Е, микро и фито елементи, минерали.
Тъмните хлябове се приготвят от брашно, получено чрез смилане на цялото зърно или премахване само на зародиша му. По този начин се запазват ценните вещества: фибри, белтъчини, мазнини, витамини и минерали. Белият хляб се приготвя от рафинирано брашно, получено след отстраняване на външната обвивка и зародиша. Затова съдържа предимно скорбиала и в незначителни количества ценни съставки. Пълнозърнестите храни( пълнозърнест пшеничен хляб, жито, царевица, макаронени продукти от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз , овесени ядки) са богати на фибри, доставят витамини от група В и много минерални вещества. Недостатъчната употреба на пълнозърнести храни е една от причината за увеличаване на честотата на ред метаболитни заболявания – затлъстяване, захарен диабет, коронарна болест на сърцето, подагра, рак на дебелото черво и други. Консумацията на пълнозърнести храни трябва да формира основната част от дневното меню. За намаляване на риска от сърдечно – съдови и други хронични заболявания, като част от общата здравословна диета, следва поне половината от общото количество консумирани храни и зърнена основа да бъдат пълнозърнести продукти.

Няма коментари: