Диетични ястия: Пиле с грах

Име на рецептата: Пиле с грах

Факти за хранителните вещества:

Пилешкото месо е крехко и подходящо при диетично хранене, сърдечни заболявания и др. Богато на витамин А, витамини от група В, витамини D и E, желязо, фосфор и др. Понеже бульоните от месо засилват апетита, в нашата рецепта предпочитаме да добавим вода, вместо бульон.

Изобщо в диети за отслабване не трябва да фигурират бульони. Затова препоръчваме при отслабване преди всичко зеленчукови супи. В случая прибавяме чисто пилешко месо, без бульон и излишни мазнини, което прави ястието лесно смилаемо и диетично.

Зеленият грах е богат на витамин С, А, К, В1, В2, В6, манган, фосфор, диетични фибри, желязо, калий, магнезий, фолиева киселина и др. Много важен за здравината на костите. Винаги предпочитайте пресен грах, може да го откриете на пазара от пролетта до началото на зимата. При хора страдащи от бъбреци и подагра, трябва да се избягва приемането на зелен грах.

Химичен състав и енергиен внос в една порция:

диетична порция пиле с грах

Време за приготвяне: 30 мин.
Порция: 1 купичка.

Белтъчини - 47,68 г
Мазнини - 18,26 г
Въглехидрати - 21,09 г
Калории - 451,77

Продукти за една порция:

250 гр. пиле
320 гр. грах пресен (230 гр. консерва)
60 гр. домати
10 мл. олио
20 гр. лук
5 гр. магданоз (копър)
2 гр. червен пипер
1 гр. сол

Начин на приготвяне:

Към задушения в олиото ситно нарязан лук се поставя малка част от нарязаните домати. След тяхното задушаване се прибавят брашното и червеният пипер и всичко се залива с вряща вода. Към така получения сос се прибавя предварително задушеното пиле без кожа, само чисто месо. След като месото поомекне се прибавя грахът останалата част от доматите се слага 10 мин. преди края. След сваляне от огъня (пожелание) се поръсва с нарязан на дребно магданоз.

Приятно хапване!