Втора част на материала

 

Продуктите с висок гликемичен индекс бързо повишават нивото на кръвна захар. Лесно се преработват и усвояват от организма. Захар, мед, сладки плодове, бял хляб, бял ориз, тестени изделия от бяло брашно са с висок гликемичен индекс.


Диетичен режим, който е изграден от продукти с висок гликемичен индекс водят до бързо продуциране на инсулин, което предизвиква повишаване на нивото на мазнини в тялото.


Хранителният режим се изгражда чрез диференциран подход при избора на  продукти, на висок, среден и нисък гликемичен индекс, като се цели максимално ограничаване на тези с висок. Правилният начин на хранене  облекчава инсулиновия апарат и подобрява клиничното протичане на заболяването.


Продукти с нисък гликемичен индекс:


  • пълнозърнест хляб, цял ориз, грах, необработени житни – 50
  • овесени трици, плодов сок, макаронени и изделия и хляб от едро смляно брашно, фасул – 40
  • млечни продукти с ниска масленост – 35
  • натурален шоколад (60 % какао) – 22,
  • фруктоза – 20,
  • соя, зелени зеленчуци, домати, лимони, гъби – 15.


Продукти с висок гликемичен индекс:

  • глюкоза – 100, картофи, бял хляб – 95,
  • мед, моркови – 85, захар, бял хляб, мюсли, шоколад, варени картофи, бисквити, царевица – 70,
  • ориз, - 65,
  • цвекло, банани – 60
  • диня – 55.



Въглехидратите трябва да съставляват 50-60 % от общия калориен прием за деня (1 г въглехидрати е равен на 4 ккал).
Количеството на поеманите въглехидрати трябва да се съобразява и с интензивността на предстоящата физическа активност. Например, храните с висок гликемичен индекс освобождават бързо енергия и гликоген, затова е добре да се консумират преди тренировка – банани, картофи, ориз и др.
Храната с нисък гликемичен индекс, заради по-бавното разграждане и усвояване, е добре да се консумира 2 часа преди тренировка и през деня.


Хранителните влакнини се състоят преди всичко от целулоза, затова те не се усвояват от организма, а се отделят от него като увличат токсични вещества и  отпадни продукти. Те подобряват дейността на стомашно-чревния тракт, като предотвратяват задържане на преработена храна. Най-много хранителни влакнини се съдържат в зеленчуците, после в плодовете – зеле 14 %, картофи 2,9 %, ягоди до 5 %.

 

Въглехидрат, който не се усвоява от организма, е пектинът. Съдържа се в много от плодовете. Той също спомага отделянето на токсични вещества и продукти на обмяната.
 

Общата потребност от тези вещества, наричани баластни, е около 20 г, при диета около 30 г. По-високи количества не са желателни, тъй като се предизвиква нарушение в усвояването на хранителните вещества, витамини и минерали.
 

Хранителните продукти с висок гликемичен индекс могат да се консумират, но умерено или ограничено.
Когато има прекомерно наличие на захар в кръвта, организмът приема, че има излишък на храна и започва да „складира“ излишните калории във вид на мазнини. Следва рязко падане на нивото на захар, съпроводено от болезнени симптоми на слабост и вялост. Ето защо при желание за отслабване и намаляване на обиколките се препоръчва ограничаване на храните с висок гликемичен индекс.


Въглехидратите с нисък гликемичен индекс осигуряват равномерно подаване на глюкоза в кръвта и съответно енергия на организма. Консумацията им спомага доброто функциониране на обмяната на веществата и оптималната работоспособност.


Плодовете и зеленчуците съдържат различни въглехидрати: в гроздето, ягодите, горските плодове се съдържа повече глюкоза, в плодовете – фруктоза, в зеленчуците – влакнини. В изграждането на хранителния режим е необходимо да се съчетават зеленчуци с влакнини (моркови) и с нишесте (картофи, тиква, тиквички). Плодовете са полезни с витамините, които съдържат.
 

За да се придаде сладък вкус на храните, се използват заместители  на захарта. Но те трябва да са без калории. Такива са: захарин, аспартам, цикламат, ацесулфам К. Това са международните наименованията на веществата, които може да са предложени под различни търговски марки.
 

С тези заместители на захарта се подслаждат напитките. Обикновено на опаковката е обозначено light или diet.
 

Съществуват и други заместители на захарта, които обаче съдържат калории. Такива са: ксилит, сорбит и фруктоза. Въпреки че те не повишават значително кръвната захар, те са също толкова калорични и не се препоръчват при наднормено тегло и при режим, целящ отслабване.
Необходимо е да се следи за вида подсладител на диабетичните продукти, които в повечето случаи се подслаждат именно с тези калорични заместители на захарта.
 

Винаги преди прием на хранителни продукти следва да се взима предвид не само количеството на подсладителите, а и на въглехидратите въобще, например и на брашното.