Пет малко известни факта за ядките

За ядките и техните разнообразни свойства е казвано и писано много
27 окт 2009 15:55,
12
Пет малко известни факта за ядките
Снимка: Булфото

За ядките и техните разнообразни свойства е казвано и писано много. Тук обаче ще ви представим 5 не толкова популярни факта за тях, които могат да ви бъдат от полза.

1. Ядките имат засищащ ефект и са много подходящи за балансирана диета.

Това обаче важи само ако се приемат вместо едно или няколко от основните ястия за деня, а не заедно с другата храна. Шепа ядки осигуряват необходимата енергия на тялото за дълго време. Ядките не съдържат холестерол, защото са с растителен произход.

2. Ядките могат да бъдат заместител на месото заради голямото количество протеини, които съдържат.

Освен това те са богати на желязо и витамин В за имаме здрава коса и кожа.

3. Консумацията на ядки намалява риска от диабет тип 2, който е най-разпространеният вид.

Това се отнася най-вече до фъстъците. Този факт се дължи на ниския им гликемичен индекс (нивото на глюкозата в кръвта и в организма - бел.ред.) на ядковите плодове. Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.

Ястия с висок гликемичен индекс могат да увеличат глюкозата в кръвта (естествено и нивото на инсулина) за много кратък период от време. Обратното - храните с нисък гликемичен индекс влияят в малка степен на отделянето на инсулин и съдържанието на захар в кръвта.

4. Ядките трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, без достъп на пряка слънчева светлина.

Влагата и топлината са предпоставка за образуването на вредните за организма афлатоксини, които могат да имат дори канцерогенен ефект. Затова е добре ядките да са в непрозрачни опаковки, а след отварянето им да се съхраняват в хладилник или фризер.

5. Ядките са подходящи за бременни жени и кърмачки.

Нови изследвания показват, че консумирането на ядки по време на бременност и кърмене не е вредно за майката и бебето. Експерти препоръчват да се ядат по 50 г. седмично от така наречените благородни ядкови плодове – лешници, бадеми и кашу.

Те допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето минерали и витамини.

Най-полезните ядки за бременните и кърмещи жени са бадемите и кашуто. Те имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза), който е важен за развитието на скелета на плода.

Трябва обаче да се внимава с фъстъците, защото те могат да доведат до алергични реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
Обичам ядките както и бирата....значи ще съм много здрав:)))
11
0
 
0
 
! Отговори
Жул преди 14 години
Другият път като си купувате кренвриши или някой от десертите на Данон съдържащ 5 Е-та (примерно) за децата помислете какво им причинявате. Много от болестите, които се появяват при възрастните са причинени от лоша диета като са били деца. Айде със здраве! :)
10
0
 
0
 
! Отговори
Жул преди 14 години
Фитнес е прав! Протеинът в ядките не може да замести протеина в яйцата, млечните и месните продукти. В боб, ориз, соя също има протеини но те са с D-разклонена верига и много малко количество се усвоява. Един интересн факт. Направен е опит с плъхове, на които в диетата им е липсвало една заменима аминокиселина (8 незаменими и 10 заменими) и те умирали. Според мен най-много хората страдат от неправилна диета.
9
0
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 14 години
Цианиди има в горчивите бадеми и в кайсиевите ядки,в обикновения сладък бадем няма
8
0
 
0
 
! Отговори
Fitness преди 14 години
Ядките могат да бъдат заместител на месото заради голямото количество протеини, които съдържат. - Ne, ne mogat ! Qdkite sydyrjat rastitelen protein koito e s nepylnocenen aminokiselinen systav i proteina ot qdki ne se broi v fitness dietata :)) Meso rulz !
7
0
 
0
 
! Отговори
TRICSY преди 14 години
Пропуснали са един много важен факт - ядките са здравословни приемани в суров вид, а не печени!
6
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
В мойто село Кривунделово има само тикви,ядки няма но ще засея и от тях.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боба е ядка!Доматите не са!:)))
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
само дето забравиха да кажат че в бадемите дето толкова много ги препоръчват има цианиди и трябва да се внимава с количеството им.не че може да се отровиш но водят до стомашно чревни проблеми и общо неразположение на организма така 4е бременните особенно да внимават а не както ги препоръчват журналистите дето си нямат и грам понятие
3
0
 
0
 
! Отговори
Българинът преди 14 години
На мен тая статитя ми липсва определението за ядки?Що е то ядки и имат ли тепочва у нас?Слънчогледовите семки ядки ли са?Ако фъстъците са ядки, то боба ядка ли е?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да и ми се допи уиски!
1
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 14 години
axx kak mi se doqde ka6u ;dd