Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За ползите от листата от смокиня

За ползите от листата от смокиня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Смокини и смокинови листа

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете.

Смокини при диабет

Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.

Понижаване на триглицеридите - опасни мазнини в кръвта

Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.

Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)

Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.

Смокинови листа срещу язва

Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.

Смокинови листа срещу циреи

Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей, или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.

Смокините като антиоксидант

Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.

Калций и калий

Смокини

След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.

Фибри

Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.

Смокинови листа с кулинарията

Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
424
315
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Цвета
Цвета
12.04.2014 08:47
Листата на смокинята са естествен консервант. Едно-две листа в кисели краставички, освен че дават аромат, консервират.
12
4
мими
мими
16.03.2014 22:26
акко имате проблем със гъбички по пръстите на краката и из потявянето им - направете отвара от смокинови листа (зимата се използват изсушени) и накиснете няколко поредни вечери .Изпитано :)
28
8
А
А
26.01.2014 10:36
А каква е рецептата за чая? пропорции, начин на приготвяне?
113
20
Христо иванов
Христо иванов
20.08.2013 20:32
могат ли да се сушат за зимата или са полезни само пресни?
47
12
Петкова
Петкова
20.08.2013 13:26
Листата от смокинята със студена вода ли се заливат или с вряла?
28
7
Росица Стоянова
Росица Стоянова
22.07.2013 11:28
Най-голямата полза от листата на смокинята е, че лекуват брадавици по ръцете!
Изпитано.
18
4
Жана
Жана
14.06.2013 23:02
Когато правя стерелизирани краставички, във всеки буркан, когато вече съм сложила всички продукти, най-отгоре слагам по един смокинов лист. Става невероятно, краставичките имат страхотен аромат.
9
1
Борис Арапчев
Борис Арапчев
09.06.2013 23:21
млечицето , сока от смокинята помага за лекуване на брадавици ...., по ръцете...Опитвал съм - така е...!!!
13
2
 Тодорова
Тодорова
08.05.2013 14:38
Използвам смокиновите листа от 20 год. за лечение на възпаление на бъбреци и цистит.Страхотно лекарство.
2бр.листа се запарват в 0,500л.вряща вода.Киснат 30мин. и се пие като чай по няколко пъти на ден.Може и подсладен с мед.Сега ги пия профилактично.
25
8
Вачева
Вачева
06.05.2013 23:21
Ако е вьзможно ,да публикувате рецепта за понижаване на триглицериди.
40
9