Връзката между високите нива на инсулина и напълняването
Натрупването на мазнини в тялото е свързано с нивата на инсулина. Високите нива на инсулин предизвикват по-бързото натрупване на мазнини, а те не се използват за производството на енергия. Приемането на рафинирана захар предизвиква свръхосвобождаване на инсулин от панкреаса с цел преработване на захарта, което води до повече натрупване на мазнини. По-близките до природата форми на захарта като фруктозата имат по-малък ефект върху нивото на кръвната захар, което помага за избягването на внезапно покачване на инсулина и натрупване на излишни мазнини.
С времето напълнелият човек установява, че тялото му все по-трудно контролира нивото на инсулина и го поддържа постоянно повишено без значение каква храна се приема. Това става причина дори и минимални количества храна да предизвикат натрупване на мазнини. С изборът на подходящи храни тази тенденция може да се ограничи и дори елиминира.
Ефектът на захарта върху непривикналите с нея
Опитът, натрупан при рязкото навлизане на цивилизацията сред някои живели изолирано племена в Индокитай и Амазония, показва, че рафинираната захар и брашното, неконсумирани преди това от тях водят до поява на различни и много проблеми със здравето – например родилни дефекти, деформиране на зъбите и лицевите кости. Повлияна е и имунната система, често започват да се срещат инфекциозни заболявания и личностни разстройства, включително агресия и антисоциално поведение.
Ограниченият прием на рафинирана захар за сметка на повече зелени листни зеленчуци, плодове, протеини и минимално количество въглехидрати е правилния път, който може да възстанови правилното функциониране на организма – поне до известна степен.(а)