Сладкиш с круши за диабетици


За рождения ден на свекърва ми трябваше да направя сладкиш, който да бъде подходящ за диабетици. Първоначално търсих рецепта точно за диабетици, но нищо не си харесах. След това реших да направя стандартна рецепта, като заменя захарта с изкуствен подсладител. Това беше трудна задача, която обаче беше лесно решена от мъжа ми, който се занимава със сладкарство. След като ми даде нужното количество заместител, наречен малтитол, купих специални кремчета за диабетици, останалото беше класика- пандишпанов блат и плодове.
За да съм сигурна в резултата първо направих рецептата по стандартния начин- със захар и обикновено нишестено кремче. Получи се чудесно, затова на следващия ден приготвих и диабетичния вариант!
Диабетиците могат да ядат по половин круша на едно хранене, така че парче торта без захар няма да им навреди със сигурност.
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. малтитол (или захар)
1 ч.ч. брашно
7 с.л. прясно мляко
1 пак. бакпулвер
есенция по избор - аз сложих конячена и ванилия
плодове по избор, в моя случай - круши
крем или кремчета по избор - при първия вариант използвах с есенция на малина, а за диабетичния - ванилия и ягода.
По желание може да сиропирате блата. Аз го направих на втория ден като разтворих малко заместител на захарта в гореща вода и прибавих есенция лимон.
Пандишпановият блат се прави бързо и лесно.
Отделяте се белтъците от жълтъците. Белтъците разбивате на сняг. Жълтъците разбивате със захарта, прибавяте прясното мляко, брашното, пресято заедно с бакпулвера и ванилията. Накрая внимателно прибавяте белтъците.
Сместа изсипвате в малка тавичка с размер на торта, предварително намаслена. Печете до готовност в предварително сгорещена фурна на 225 градуса.
По желание като изстине блата може да се разреже на две, за да стане съвсем тънък- с конец или нож. Аз опитах и по двата начина.
Правите крем, какъвто решите. Изчаквате блата да изстине и сиропирате (блатът не е сух и без сиропиране). Намазвате тънък слой крем, върху него нареждате силно нарязаните круши, след това още крем, по възможност с друг аромат и цвят. Слагате в хладилника за няколко часа. Преди поднасяне декорирате с кокосови пръчици или друго, по ваш избор.

2 коментара:

  1. И аз търсих рецепти с малтитол и попаднах на вашата. Но бихте ли писали от къде може да се купи малтитол на прах?

    ОтговорИзтриване
  2. Само в магазини за диабетици. Проверете и на шандовете за диабетици в големите молове.

    ОтговорИзтриване