Зелен боб с домати

Тази проста манджичка е една от най-любимите ми ястия, свързвам я с майка и детството ми. Майка готвеше страхотно, като малка седях в кухнята и я гледах като омагьосана, как режеше, задушаваше и магьосничестваше около печката. Винаги и се получаваше превъзходно, дори просто да ми намажеше филия с масло и мед, и до сега си спомням дъха на меда…..Отклоних се, а исках просто да напиша за зеления боб, който приготвих днес

Продукти:

1 кг крехък зелен боб

1 глава лук

1 морков

1 ч.л. червен пипер

2-3 скилидки чесън

3 домата

3 с.л доматено пюре

Половин връзка копър

Сол, зехтин

Приготовление:

Зеления боб се измива, почиства и реже на около 3 сантиметрови парченца.

зеления боб

Морковът и лукът се режат на много ситно. В тенджера се загряват 4-5 с.л зехтин, в който се задушава лукът и морковът. Когато лукът омекне се добява бобът и се долива вода колкото да покрие боба. Добавят се целите скилидки чесън и червения пипер. Оставя се да къкри на бавен огън.

боба вече къкри

Когато бобът омекне се прибавя солта, доматите нарязани на ситно и доматеното пюре. Вари се още 4-5 минути. След като се спре котлонът се добавя нарязания на ситно копър.

вече готов

Други публикации:

яйца със зелен лук

яйца със зелен лук

Гювечета

Гювечета

Задушено от патладжани и нахут

Задушено от патладжани и нахут

4 comments on “Зелен боб с домати

  1. Ралица Димова каза:

    И аз често правя зелен боб, но слагам чесъна на края за 4-5 мин, за да не му се губят ценните свойства. Поздравления за хубавия сайт и страхотните рецепти!

  2. Danyela каза:

    Здравейте Ралица, да чесънът на края на готвенето освен това придава и по-разлечен вкус на ястието, може да се добави даже туко що смачкан преди сервиране без никаква термична обработка
    Поздрави!

  3. geri_peneva каза:

    Дани, благодаря за простата, но много вкусна гозба 🙂 Радвам се, че в блога ти присъстват и вегетариански ястия!

Вашият коментар