Подходящи храни за диабетици

Мляко и млечни продукти:

Неподходящи храни: сирене с много мазнина. Подходящи храни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.

Месо, месни произведения, птици, риба, яйца:

Неподходящи храни: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер. Подходящи храни: месо – телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек; птици – пиле, кокошка, пуйка, фазан; риби – пъстърва, бяла риба, мерлуза, пролетна скумрия, треска, налим, шаран, лин, кефал, сребрист хек, сафрид и др.; субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език; месни произведения – телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе; яйца – предимно белтъци (жълтък в ограничено количество).

Хляб, тестени изделия, зърнени храни, захар:

Неподходящи храни: захар, мед, глюкоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар. Подходящи храни: хляб – типов, ръжен, пълнозърнест, “Тонус”; шоколад и бонбони – диабетични бисквити, кексове, диабетични кремове; мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар; овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества.

Варива и ядкови плодове:
Неподходящи храни: кестени. Подходящи храни: зрял фасул, леща, грах, соя – в ограничени количества до 50 г, лешници, орехи, фъстъци, бадеми – 30 г дневно.

Зеленчуци:
1. В неограничени количества: зелена салата и маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати.
2. В умерени количества (до 200 г): зеле, патладжани, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, пиперки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло.
3. В ограничени количества (до 100 г): картофи и зелен грах.

Плодове:
Неподходящи храни: грозде, мушмули – сладки сортове, круши, банани; сушени смокини, стафиди, фурми, сливи, грозде.
1. В ограничени количества (150-200 г): череши, бяло френско грозде, портокал, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли.
2. В умерени количества (200-300 г): дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут.

Мазнини:
Неподходящи храни: лой, сланина, гъша мас.
Подходящи храни: слънчогледово и царевично масло, маргарин, зехтин, прясно масло, сметана.

Напитки:
Всички видове чай от липа, лайка, мента; отвара от шипки, алкохолни напитки; слабо кафе – натурално и какао; подсладени с кафе “Инка”, руски чай, захар, бозаминерални води, нектари без захар.

Подправки:
Неподходящи храни: лют червен пипер, люти чушлета.
Подходящи храни: зелен магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, доматено пюре, сладък червен пипер; ограничено – черен пипер, канела, горчица, бахар, дафинов лист. Кулинарна обработка Ястията се приготвят с намалено количество сол, чрез варене, печене, на скара, задушаване, по-рядко пържене. Избягват се запръжките и панировките.


Да намалим кръвната захар

ябълка

Захарната болест е на първо място сред причините за човешка слепота, на второ като причина за ампутация на долни крайници и на трето като причина за бъбречни усложнения. Много по-често диабетно болният е податлив и на инфаркти и инсулти.

Обнадеждаващо е, че научни разработки по цял свят защитават тезата, че един ден диабетът ще бъде лечим. Но кога ще стане това, все още никой не може да каже. Вече има и нови генетични технологии, които позволяват да се инжектират гени в 11-ата хромозома на човека, където е кодирана инсулиновата синтеза в черния дроб. Въпреки това, докато чакат спасение от науката, не е лошо рисковите групи с повишена кръвна захар да спазват някои препоръки при храненето.

Неподходящи: мазни сирена. Подходящи: прясно и кисело мляко, извара, кашкавал, топени сирена и други. Неподходящи: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер. Подходящи: телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек, птици, риба, нетлъста шунка и филе, яйца – предимно белтъците (жълтък в ограничено количество). Неподходящи: захар, мед, гликоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар. Подходящи: хляб -типов, ръжен, пълнозърнест, диабетични шоколад, бонбони, бисквити, кексове и кремове, мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар, овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества. Неподходящи: кестени. Подходящи: зрял фасул, леща, грах, соя – в ограничени количества до 50 г, лешници, орехи, фъстъци, бадеми – 30 г дневно. В неограничени количества: зелена салата и маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати. В умерени количества до 200 г: зеле, патладжани, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, пиперки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло, картофи и зелен грах. Неподходящи: грозде, мушмули – сладки сортове, круши, банани, сушени смокини, стафиди, фурми, сливи. Подходящи: в ограничени количества до 150-200 г череши, портокал, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли; до 200-300 г -дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут. Неподходящи: лют червен пипер, люти чушки. Подходящи храни: зелен магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, доматено пюре, сладък червен пипер, ограничено – черен пипер, канела, горчица, бахар, дафинов лист. Половин лъжичка канела на ден значително намалява нивото на захарта в кръвта при диабет. При лабораторни опити тя имитира инсулина, активира неговия рецептор и действа заедно с него в клетките. Канелата има и други плюсове – намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, нормализира високото кръвно налягане и неутрализира свободните радикали.

hipoglekemiq

Тази схема ще Ви помогне да разберете признаците на ниска кръвна захар и как можете да постъпите при такива ситуации.